همه ی ما می دانیم که تابلو برق ﺑﺮای ﻛﻨﺘﺮل و ﺗﻮزﻳﻊ اﻧﺮژی اﻟﻜﺘﺮﻳﻜﻲ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﻣﻲ ﮔﻴرد. این تابلو ها به گونه ای طراحی شده اند که از شوک الکتریکی جلوگیری می کنند و از این طریق باعث حفظ سلامت تجهیزات و دستگاه های الکتریکی می شوند. نیازی نیست که تابلو را در فضای فلزی قرار دهید، زیرا همان فضای فلزی یک نوع تابلو برق محسوب می شود. ما در این مقاله قصد داریم توضیحات و اطلاعاتی در رابطه با تابلوهای کنترل برق در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
فضایی با سیم بندی تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی به همراه قطعه هایی برای کنترل جریان و حفاظت از تجهیزات و ابزارهای نمایشگر (از جمله ولتاژ، جریان، فرکانس، توان و …) تشکیل شده است. این کابینت های الکتریکی، کاربردهای مختلفی در فضاهای گوناگون بر عهده دارد. از جمله کاربرد های دیگر آن می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
به طور کلی دارای اجزایی می باشد که شامل موارد زیر است: کلیدها، بدنه، شینه، دستگاه های اندازه گیری، دستگاه های حافظتی، سیم ارت، سیم اینترلاک
از آنجایی که هر یک برای کاربری و محیط متفاوت طراحی و نصب می شود؛ می توانیم بگوییم بر همین اساس نیز انواع مختلفی از آنها تهیه و تولید می شوند که دارای وظایف مخصوص به خود هستند. به طور کلی این محصول به 5 نوع، سلولی، تابلوی ایستاده، اصلی، نیمه اصلی، فرعی تقسیم می شود.
همه ی ما می دانیم که استفاده از این تابلو ها با استقبال زیادی مواجه شده است. زیرا این تابلو ها در ضمن کنترل جریان برق و حفاظت از تجهیزات، مزایای زیادی را برای کاربر فراهم کرده است. یکی از مزایای آن زیبایی بصری آن است زیرا به کمک محفظه و درب آن، دیگر در نگاه اول خبری از سیم ها و ابزار های شلوغ آن نیست! یکی دیگر از مزایای آن ایجاد امنیت و محافظت از آن می باشد هم میتوانید از بروز اتفاقات سهوی و هم اتفاقات طبیعی مانند باد، برف، موجودات زنده، باران و … توسط آن جلوگیری کنید. تعمیر، سرویس و نگهداری از این تابلو برای کاربران راحت و آسان می باشد.
از نظر ولتاژ به سه دسته: 1- تابلو فشار ضعیف 2- تابلو فشار متوسط 3- تابلو فشار قوی تقسیم می شوند. تابلوهای فشار متوسط ولتاژ ۱ تا ۳۶ کیلو ولت را دارند. تجهیزات آن ها شامل انواع کلیدهای قدرت یا دژنکتور، ترانسفورماتورهای اندازه گیری جریان و ولتاژ، کلیدهای جدا کننده زمین، کنتاکتورهای فشار متوسط و… می باشد.
تابلوی فشار ضعیف از یک یا چند وسیلۀ قطع و وصل فشار ضعیف همراه با تجهیزات کنترلی، اندازه گیری، نشانگر، حفاظتی، تنظیم کننده و … تشکیل می شود. و تابلو های فشار قوی که از ترانس ها، کابل ها، کلیدها و فیوز ها تشکیل می شوند.
همانطور که احتمالا می دانید تابلوهای فشار ضعیف در سطح ولتاژ کمتر از ۱۰۰۰ ولت قرار دارند. بنابراین از انواع مختلفی از جمله 1-تابلوی دیواری 2-تابلوی ایستاده کشویی 3- تابلوی ایستاده ثابت تشکیل می شوند که هر کدام علاوه بر اینکه از نظر ظاهری، از نظر محل نصب نیز با هم تفاوت هایی دارند.
تابلو برق بیرونی: همانطور که از اسم آن مشخص است در فضای باز نصب می شود و ضخامت ورق آن معادل 2 میلی متر است. به گونه ای که باید در ارتفاع 20 الی 25 سانتی متر نصب شود. بنابراین در آن مجهز به قفل نیز می باشد.
تابلو برق درونی: این محصول در مکان مسقف نصب می شود، که در دو نوع ایستاده و دیواری تهیه و نصب می شوند. در نوع ایستاده ضخامت ورق آن 2 میلی متر است ودر نوع دیواری ضخامت ورق ۱٫۲۵ میلیمتر بوده و برای ارتفاع بلند تر از ورق ۱٫۵ میلیمتر ساخته می شود. حداکثر ارتفاع نصب تابلوهای دیواری نیز ۲۱۰ سانتیمتر می باشد.
تابلو برق توزیع: تابلوهای توزیع برای کاربرد های خاص و در ابعاد مختلف و با ابزارهای متنوع تولید می شوند که وظیفه ی جمع آوری و توزیع انرژی الکتریکی را برعهده دارند. دارای ورودی و خروجی یکسان می باشند که جریان برق در آن تنظیم می شود.
تابلوهای اصلاح ضریب قدرت: این تابلوها به عنوان بانک خازنی معروف شده اند، که باعث کاهش توان راکتیو در سیستم شده، و کاهش تلفات سیستم می شود. این تابلوها کمک می کننده که میزان مصرف برق کاهش پیدا کند.
همانطور که گفته شد تابلو برق برای کنترل و توزیع برق مورد استفاده قرار میگیرد که دارای انواع مختلفی است از جمله: دیواری و ایستاده می باشد. از نظر ولتاژ به سه دسته ی تابلو برق فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی تقسیم می شود. ضخامت ورق بیرونی تابلو برق باید 2 میلیمتر باشد و ضخامت تابلو برق درونی نوع دیواری آن ۱٫۵ میلیمتر می باشد.